continuitate in munca cu somaj continuitate in munca cu somaj

Autor: ely Data: Joi, 09 Iulie 2009 4 Raspunsuri
cine stie sa imi spuna si mie daca ai continuitate in munca daca esti in somaj (bine deocamdata in preaviz !... si apoi tre'sa umblu cu depunere acte)
Categorii:
 

Raspunsuri:


fratzi65 a scris pe 09 Iulie 2009, 10:33
Te intereseaza pentru pensie sau pentru sporul de vechime?

Somajul nu este vechime in munca.
Somajul este considerat ca perioada ce intra in calculul vechimii doar pentru stabilirea pensiei, este specificat in legea 9 /2000 art. 5, privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari
sociale.
Somajul este considerat stagiu de cotizare pentru calculul pensiei asa cum si stagiul militar este considerat stagiu de cotizare, dar aceste 2 situatii nu sunt luate in calcul la sporul de vechime in profesie.
Somajul intra in calculul "vechimii in munca" sau alt tip de stagiu acolo unde legea prevede acest lucru ( pentru stabilirea pensiei, pentru plata concediilor medicale..)
*Exceptie*: concediul
de crestere si ingrijire copil
se ia in calcul la sporul de vechime, pentru ca legea specifica acest lucru.(vezi Legea 7/2007)
Este important si ce prevede CCM pe unitate. Adica angajatorul poate stabili ca sporul de vechime sa se acorde doar pentru vechimea in cadrul societatii, nu pentru vechimea totala in munca.
CCM la nivel national nu vorbeste de acordarea sporului pentru vechimea totala in munca.
Somajul este o asigurare sociala, un beneficiu acordat in virtutea contributiilor anterioare, care se considera vechime la cordarea drepturilor de pensie.
In nici un caz nu se ia in considerare ca vechime in profesie, specialitate sau vechime in munca!

Mihaela a scris pe 02 Februarie 2011, 21:42
daca am 4 ani de cotizare, apoi 1 luna si jumatate fara ctr din cauza contabilei care a depus tarziu ctr...mai am vechime, continuitate pt pensie?

MihaelaEnea a scris pe 04 Februarie 2011, 19:55
multumesc frumos,


ma intereseaza pentru pensie, si nu pt spor..pt ca la privat daca vrea ti-l acorda sau nu.

Adica, daca am o luna si jum. fara ctr..si nu pot plati retroactiv pt ca m-am interesat..vechimea mea de 4 ani..se va lua in calcul pt pensie sau nu?

S-ar putea sa nu mai aj la pensie, sau sa nu mai fie acest sistem..eu am 27 de ani..dar..

zarnescu mihaela a scris pe 01 Aprilie 2015, 23:16
Am lucrat 3 ani si pe data de 23 noiembrie mau pus funde lucram sa imi dau demisia si am stat acasapana in martie si cu 1 aprilie 2015 am inceput munca cu contrct pe sase luni pot beneficia porma de somaj
Raspunde la acesta intrebare Trimite-mi pe mail raspunsurile la aceasta intrebareResponsabilitatea privind informatiile si opiniile exprimate pe site-ul Raspunsuri.rol.ro apartine in exclusivitate utilizatorilor. Rol.ro nu poate fi facuta in niciun fel responsabila pentru continutul acestor mesaje. Continutul acestor mesaje nu reprezinta pozitia ROL.ro in legatura cu informatiile publicate.